Mit: Każdy cholesterol jest zły.
Fakt: Twoje ciało potrzebuje cholesterolu do wykonywania ważnych zadań, takich jak wytwarzanie hormonów i budowanie komórek. Cholesterol przemieszcza się przez krew na białkach zwanych lipoproteinami.
Dwa rodzaje lipoprotein przenoszą cholesterol w całym organizmie: lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), czasami nazywane “złym” cholesterolem, i lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) lub “dobry” cholesterol. Kiedy twoje ciało ma zbyt dużo cholesterolu LDL, może on gromadzić się w ścianach naczyń krwionośnych. To nagromadzenie nazywa się blaszką miażdżycową. HDL, czyli “dobry” cholesterol, przenosi cholesterol z powrotem do wątroby. Wątroba następnie usuwa go z organizmu. Wysoki poziom cholesterolu HDL może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Gdy naczynia krwionośne z czasem gromadzą blaszkę miażdżycową, wnętrze naczyń zwęża się. To zwężenie może ograniczać i ostatecznie blokować przepływ krwi do i z serca i innych narządów. Kiedy przepływ krwi do serca jest zablokowany, może to spowodować dławicę piersiową (ból w klatce piersiowej) lub zawał serca.
Niekiedy mogą pojawić się żółtaki, czyli żółte plamy na powiekach i innych częściach ciała, które są wynikiem genetycznie uwarunkowanych chorób – hipercholesterolemii rodzinnych.
Mit: Nic mnie nie boli, czuje się dobrze. Nie muszę wykonywać rutynowych badań.
Fakt: Zwykle nie pojawiają się żadne znaki ostrzegawcze dotyczące wysokiego poziomu cholesterolu. Możesz nie wiedzieć, że masz nieprawidłowy poziom cholesterolu, dopóki nie jest za późno- masz zawał lub udar mózgu. Dlatego tak ważne jest prewencyjne badanie – przynajmniej co 3 lata – u osób powyżej 50 roku życia i co roku u osób powyżej 50 roku życia. Lipodogram należy wykonać co najmniej raz na 5 lat u osób zdrowych, bez obciążeń takich jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, czy schorzenia serca. Jeśli w Twojej rodzinie ktoś choruje na choroby układu krążenia – konieczne będzie regularne wykonywanie testów. Skorzystaj z profesjonalnej opieki dietetyka klinicznego mgr Michał Strużyk, aby poprawić swoje samopoczucie i odzyskać zdrowie.
Mit: Sama dieta nie sprawi, że mój poziom cholesterolu spadnie
Fakt: Choroby układu krążenia (CVD) są główną przyczyną zgonów na świecie, odpowiadając za 17,3 miliona zgonów rocznie. Leczenie żywieniowe pełni nie tylko rolę prewencyjną, ale stanowi również skuteczną alternatywę(o porównywalnej skuteczności) dla leczenia farmakologicznego. Randomizowane badania kontrolowane, w których obniżono spożycie tłuszczów nasyconych w diecie i zastąpiono je wielonienasyconym olejem roślinnym, zmniejszyły CVD o ≈30%, podobnie jak w przypadku redukcji osiągniętej przez leczenie statynami.
Prospektywne badania obserwacyjne w wielu populacjach wykazały, że niższe spożycie tłuszczów nasyconych w połączeniu z wyższym spożyciem tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych wiąże się z niższymi wskaźnikami chorób sercowo-naczyniowych i innych głównych przyczyn zgonów i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Pięćdziesięcioletnia obserwacja w Badaniu Siedmiu Krajów potwierdziła, że poziom cholesterolu koreluje ze spożyciem tłuszczów nasyconych oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny i wiekiem w chwili śmierci.
Dieta jest tradycyjnie uważana za główny wyznacznik zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wskaźniki zdrowotne, takie jak masa ciała, ciśnienie krwi, cholesterol całkowity i glukoza we krwi są ściśle zdeterminowane przez nawyki żywieniowe. Co więcej, dodatkowy wskaźnik zdrowotny, aktywność fizyczna, stanowi tylko drugą stronę równania bilansu energetycznego i jest pośrednio związana ze spożyciem energii w diecie.
Mit: Wysoki poziom cholesterolu chroni przez chorobą Alzhaimera
Fakt : Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszym zaburzeniem neurodegeneracyjnym powodującym upośledzenie funkcji poznawczych. Choroba Alzheimera charakteryzuje się stopniowym spadkiem pamięci i innych funkcji poznawczych i wykonawczych oraz postępującym rozwojem zaburzeń afektywnych i behawioralnych. Początek choroby Alzheimera jest podstępny, a jej postęp jest stopniowy. W miarę postępu obserwuje się różne wzorce deficytów, ale zaburzenie najczęściej zaczyna się od deficytów w pamięci niedawnej, po których po kilku latach następuje afazja, apraksja i agnozja. AD może również powodować objawy psychiatryczne i zmiany osobowości. Na początku wpływa na niektóre zdolności, ale w najcięższych stadiach ludzie mogą być całkowicie zależni od innych w podstawowych czynnościach życia codziennego.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat związek między cholesterolem a chorobą Alzheimera był szeroko badany, zwłaszcza w podłużnych badaniach epidemiologicznych. Dowody sugerują, że istnieje związek między wysokim poziomem cholesterolu we krwi w średnim i późnym okresie życia a rozwojem demencji. W szczególności niektóre badania wykazały, że dyslipidemia, głównie wysoki poziom LDL-C, ma działanie naczyniowe i neurotoksyczne oraz jest zaangażowana w patogenezę AD. Ponadto inne badanie wskazuje, że jeśli TC w błonie mózgowej wzrasta, synapsy nie są normalnie wykonywane, a zatem wpływają na zwyrodnienie poznawcze w AD.