Skip to content

Czym jest insulina ?

Insulina jest hormonem peptydowym, który wiąże receptory związane z błoną plazmatyczną w komórkach docelowych w celu zorganizowania zintegrowanej odpowiedzi anabolicznej na dostępność składników odżywczych.
Chociaż wiele typów komórek somatycznych wykazuje ekspresję receptorów insuliny, rola insuliny w homeostazie glukozy charakteryzuje się bezpośrednim wpływem insuliny na mięśnie szkieletowe, wątrobę i białe adipocyty. Tkanki te odgrywają różne role w homeostazie metabolicznej, wymagając specyficznych tkankowo szlaków transdukcji sygnału insuliny. Na przykład w mięśniach szkieletowych insulina wspomaga wykorzystanie i magazynowanie glukozy poprzez zwiększenie transportu glukozy i syntezy glikogenu netto. W wątrobie insulina aktywuje syntezę glikogenu, zwiększa ekspresję genów lipogennych i zmniejsza ekspresję genów glukoneogennych. W białej tkance adipocytów (WAT) insulina hamuje lipolizę oraz zwiększa transport glukozy i lipogenezę. Pomimo tych różnorodnych efektów, proksymalne składniki zaangażowane w transdukcję sygnału insuliny są niezwykle podobne we wszystkich komórkach reagujących na insulinę. Różnorodność fizjologicznych odpowiedzi na insulinę w różnych typach komórek w dużej mierze wynika z różnych efektorów dystalnych. Krótko mówiąc…insulina jest ważna. 

Czym jest glukoza 

Glukoza jest strukturą 6-węglową o wzorze chemicznym C6H12O6. Węglowodany są wszechobecnym źródłem energii dla każdego organizmu na całym świecie i są niezbędne do napędzania tlenowego i beztlenowego oddychania komórkowego w prostych i złożonych formach molekularnych.  Glukoza często dostaje się do organizmu w postaci izometrycznych, takich jak galaktoza i fruktoza (monosacharydy), laktoza i sacharoza (disacharydy) lub skrobia (polisacharydy). Nadmiar glukozy jest magazynowany w organizmie w postaci glikogenu, polimeru glukozy, wykorzystywanego podczas postu. Ponadto glukoza może być wytwarzana w procesie glukoneogenezy, polegającym na rozkładzie tłuszczów i białek. Biorąc pod uwagę ogromne znaczenie węglowodanów w utrzymaniu homeostazy, wiele źródeł przyczynia się do produkcji glukozy. Skorzystaj z profesjonalnej pomocy dietetyk Lubliniec mgr Michał Strużyk, aby odzyskać zdrowie. 

HOMA-IR

 

HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment – Insulin Resistance) jest to wskaźnik wyliczany na podstawie stężenia glukozy oraz insuliny we krwi w warunkach podstawowych (na czczo). Parametr ten pozwala ocenić proporcje pomiędzy wydzielaną insuliną a poziomem glukozy we krwi badanej osoby. Wskaźnik ten po raz pierwszy opisano w 1985 roku i od tamtej pory jest on powszechnie wykorzystywany w diagnostyce insulinooporności.

Wartości HOMA-IR powyżej lub równe 2,0 lub 2,5 wskazują na konieczność konsultacji lekarskiej lub dietetycznej. 

źródła
1. Salgado AL, Carvalho Ld, Oliveira AC, Santos VN, Vieira JG, Parise ER. Insulin resistance index (HOMA-IR) in the differentiation of patients with non-alcoholic fatty liver disease and healthy individuals. Arq Gastroenterol. 2010 Apr-Jun;47(2):165-9.
2. Horáková D, Štěpánek L, Janout V, Janoutová J, Pastucha D, Kollárová H, Petráková A, Štěpánek L, Husár R, Martiník K. Optimal Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) Cut-Offs: A Cross-Sectional Study in the Czech Population. Medicina (Kaunas). 2019 May 17;55(5):158.
3. Hantzidiamantis PJ, Awosika AO, Lappin SL. Physiology, Glucose. 2024 Apr 30. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 31424785.

 

Polityka prywatności Designed using Magazine Hoot. Powered by WordPress.