Skip to content
heart attack, illness, health-7479253.jpg

Cukrzyca typu 2 to przewlekła choroba metaboliczna, w której trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, a dostępna insulina nie działa optymalnie, regulując poziom cukru we krwi. Ta nieprawidłowość powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Trzustka wytwarza hormon insuliny, który pomaga organizmowi zużywać glukozę na energię. W przypadku cukrzycy typu 2 komórki stają się insulinooporne, co prowadzi do gromadzenia się nadmiaru cukru w krwioobiegu. Niestety, wysoki poziom cukru we krwi często nie jest zauważany na czas, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Objawy cukrzycy typu 2 obejmują zwiększony głód, pragnienie, częste oddawanie moczu, zmęczenie, bóle głowy, problemy ze wzrokiem, infekcje, powolne gojenie się ran oraz mrowienie lub drętwienie dłoni i stóp. Warto pamiętać, że utrata masy ciała, zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc w leczeniu tej choroby.

Cukrzyca typu II rozwija się w warunkach insulinooporności.  Skorzystaj z profesjonalnej pomocy dietetyk kliniczny Lubliniec mgr Michał Strużyk, aby odzyskać swoje zdrowie i dobre samopoczucie. 

 

Jakie są objawy cukrzycy ? 

Cukrzyca może objawiać się nagle lub stopniowo. W przypadku cukrzycy typu 2, objawy mogą być łagodne i pojawiać się po wielu latach. Oto niektóre z charakterystycznych objawów cukrzycy:

  1. Wzmożone pragnienie: Osoby z cukrzycą często odczuwają silne pragnienie i piją więcej wody niż zwykle.
  2. Częstsze oddawanie moczu: Wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do częstszego oddawania moczu.
  3. Niewyraźne widzenie: Cukrzyca może wpływać na zdolność oczu do ostrego widzenia.
  4. Zmęczenie: Osoby z cukrzycą mogą odczuwać chroniczne zmęczenie.
  5. Niezamierzona utrata wagi: Wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do utraty masy ciała.
  6. Uszkodzenia naczyń krwionośnych: Cukrzyca może uszkodzić naczynia krwionośne w sercu, oczach, nerkach i nerwach.
  7. Ryzyko powikłań: Osoby z cukrzycą mają większe ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak zawał serca, udar mózgu i niewydolność nerek.
  8. Utrata wzroku: Uszkodzenie naczyń krwionośnych w oczach może prowadzić do trwałej utraty wzroku.
  9. Problemy ze stopami: Uszkodzenie nerwów i słaby przepływ krwi może powodować owrzodzenia stóp i w skrajnych przypadkach prowadzić do amputacji.


    Dieta

    Podstawą medycznej terapii żywieniowej  cukrzycy typu II jest osiągnięcie poziomu glukozy, lipidów i ciśnienia krwi w docelowym zakresie w celu zapobiegania, opóźniania lub leczenia powikłań mikro- i makronaczyniowych. 

    Spożycie kalorii:

    • Zaleca się zmniejszenie spożycia energii u osób z nadwagą lub otyłością. Deficyt kalorii wynoszący 250–500 kcal dziennie może pomóc w promowaniu utraty wagi (0,5–1,0 kg na tydzień) do osiągnięcia prawidłowej masy ciała.

    Rozkład makroskładników:

    • Nie ma jednoznacznych dowodów na zalecenie określonego rozkładu makroskładników. Niemniej jednak umiarkowana redukcja węglowodanów może pomóc w kontroli glikemii i umiarkowanej utracie masy ciała.

    Węglowodany:

    • Preferuj produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pełnoziarniste produkty, owoce, rośliny strączkowe oraz zielona sałata z dressingiem z oliwy z oliwek. Ogranicz spożycie rafinowanych węglowodanów, takich jak makaron, białe pieczywo, ryż i białe ziemniaki.

    Cukry:

    • Ogranicz spożycie żywności zawierającej sacharozę oraz słodkich napojów.
    • Wybieraj nieodżywcze substancje słodzące jako alternatywę dla cukru.
    • Preferowane powinny być napoje niskokaloryczne lub niesłodzone, ale ich spożycie powinno być ograniczone.

    Włókna:

    • Dziennie spożywaj 30–50 g błonnika pokarmowego, z czego co najmniej jedna trzecia powinna pochodzić z rozpuszczalnych źródeł.

    Białka:

    • Dla ogólnej populacji zaleca się spożycie 1,0–1,5 g białka na kg idealnej masy ciała.
    • U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek można zmniejszyć spożycie białka do 0,8 g na kg masy ciała.

    Tłuszcze:

    • Podobnie jak w populacji ogólnej, 20–35% całkowitej ilości kalorii powinno pochodzić z tłuszczów.
    • Unikaj kwasów tłuszczowych trans i ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) do 7–9%. Zwiększ ilość pokarmów bogatych w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (PUFA) oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA).

    Mikroelementy i witaminy:

    • Wyrównaj niedobory mikroelementów i witamin.
    • Rozważ suplementację witaminową (szczególnie witamin z grupy B lub kwasu foliowego) u pacjentów leczonych metforminą.

    Sód:

    • Ogranicz spożycie soli, zgodnie z ogólnymi zaleceniami. Dodatkowe ograniczenia warto rozważyć u osób z nadciśnieniem tętniczym.

    Alkohol:

    • Spożycie alkoholu powinno być ograniczone, zgodnie z ogólnymi wytycznymi.

    źródła : 

    1. International Diabetes Federation . IDF Diabetes Atlas. 9th ed. Volume 1. International Diabetes Federation; Brussels, Belgium: 2019.
    2. American Diabetes Association 3. Prevention or delay of type 2 diabetes: Standards of medical care in Diabetes-2021. Diabetes Care. 2021;44
    3.  American Diabetes Association 8. Obesity management for the treatment of type 2 diabetes: Standards of medical care in Diabetes-2021. Diabetes Care. 2021;44
    4. Anagnostis P., Gkekas N.K., Achilla C., Pananastasiou G., Taouxidou P., Mitsiou M., Kenanidis E., Potoupnis M., Tsiridis E., Goulis D.G. Type 2 diabetes mellitus is associated with increased risk of sarcopenia: A systematic review and meta-analysis. Calcif. Tissue Int. 2020;107:453–463. doi: 10.1007

Polityka prywatności Designed using Magazine Hoot. Powered by WordPress.