Skip to content

Zespół Policystycznych Jajników

Heterogeniczny z natury, PCOS jest definiowany przez kombinację oznak i objawów nadmiaru androgenów i dysfunkcji jajników przy braku innych specyficznych diagnoz. Etiologia tego zespołu pozostaje w dużej mierze nieznana, ale coraz więcej dowodów sugeruje, że PCOS może być złożonym zaburzeniem wielogenowym o silnych wpływach epigenetycznych i środowiskowych, w tym czynnikachRead More →

HOMA-IR : skuteczny wskaźnik insulinooporności

Czym jest insulina ? Insulina jest hormonem peptydowym, który wiąże receptory związane z błoną plazmatyczną w komórkach docelowych w celu zorganizowania zintegrowanej odpowiedzi anabolicznej na dostępność składników odżywczych.Chociaż wiele typów komórek somatycznych wykazuje ekspresję receptorów insuliny, rola insuliny w homeostazie glukozy charakteryzuje się bezpośrednim wpływem insuliny na mięśnie szkieletowe, wątrobęRead More →

Cukrzyca typu II

Cukrzyca typu 2 to przewlekła choroba metaboliczna, w której trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, a dostępna insulina nie działa optymalnie, regulując poziom cukru we krwi. Ta nieprawidłowość powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Trzustka wytwarza hormon insuliny, który pomaga organizmowi zużywać glukozę na energię. W przypadku cukrzycy typu 2Read More →

Miażdżyca

Miażdżyca oraz jej powikłania są główną przyczyną chorobowości i śmiertelności, a także rozwoju choroby wieńcowej. Zmiany miażdżycowe mogą mieć swój początek już w wieku dziecięcym, a u około 50 % młodych osób występują już typowe cechy miażdżycy tętnic wieńcowych.Do tej pory zidentyfikowano szereg czynników ryzyka, do których należy: palenie tytoniu,Read More →

Zielona herbata

Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Po wodzie zajmuje drugie miejsce wśród najczęściej spożywanych napojów. Produkuje się ją z liści, pączków a nawet łodyg roślin z rodzaju Camellia. Herbata występuje w trzech głównych rodzajach; herbata zielona, herbata oolong oraz herbata czarna. Poszczególne formy różnią się między sobąRead More →

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest istotnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Składa się z niestrawnych form węglowodanów, zwykle polisacharydów pochodzących z roślin. W ostatnich dziesięcioleciach zachodni styl żywienia zmienił się diametralnie w porównaniu z dietą naszych przodków hominidów. Nie bez znaczenia pozostało to również dla składu naszej mikrobioty jelitowej. “Zachodni” model żywieniaRead More →

Nadciśnienie tętnicze

Edytuj Kolumna    Układowe nadciśnienie tętnicze jest najważniejszym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka zachorowalności i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny na całym świecie i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Skorzystaj z pomocy dietetyka klinicznego Lubliniec Michał Strużyk, aby skutecznie i naturalnie obniżyć nadciśnienie tętnicze. Dlaczego nadciśnienie tętnicze jest niebezpieczne ?Read More →

Niebezpieczna otyłość

Otyłość stała się globalną epidemią i jest jednym z największych problemów zdrowia publicznego na świecie. Otyłość stanowi poważne ryzyko wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy, niealkoholowej choroby wątroby (NAFLD), chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu oraz niektórych form raka.  Czym jest otyłość ? Otyłość jest przewlekłą, złożoną chorobąRead More →

Choroba Leśniowskiego- Crohna

Choroba Leśniowskiego- Crohna(ChL-C), to przewlekła choroba zapalna, w przebiegu której dochodzi do zajęcia procesem chorobowym całej ściany przewodu pokarmowego. Zasięg choroby może sięgać więc od jamy ustnej, aż do odbytu wraz z potencjalnym współwystępowaniem objawów pozajelitowych.  Do zachorowania może dojść w każdym wieku, jednak najczęściej choroba dotyka osób od 15Read More →

Candida albicans od podstaw

Candida albicans to komensalny grzyb drożdżakowy bytujący na powierzchni błony śluzowej jamy ustnej, przewodu pokarmowego i narządów płciowych człowieka. Dysbioza będąca wynikiem stosowania antybiotyków , leków immunosupresyjnych i zabiegów medycznych upośledzających integralność bariery śluzówkowo- skórnej lub zaburzają ochronne mechanizmy gospodarza – umożliwia C. albicans stanie się patogenem oportunistycznym i powodująRead More →

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko i produkty mleczne zawierają białko, minerały i witaminy. Są to składniki bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Jogurty i kefiry powstają przez dodanie kultur bakterii(starterowych), które przekształcają cukier mleczny(laktozę) zawarty w mleku w kwas mlekowy. Z powodu zachodzących procesów fermentacji mogą więc zawierać kultury bakteryjne korzystne dla zdrowia człowieka. Badania potwierdzają,Read More →

Prawdy i mity na temat cholesterolu

Mit: Każdy cholesterol jest zły.  Fakt: Twoje ciało potrzebuje cholesterolu do wykonywania ważnych zadań, takich jak wytwarzanie hormonów i budowanie komórek. Cholesterol przemieszcza się przez krew na białkach zwanych lipoproteinami. Dwa rodzaje lipoprotein przenoszą cholesterol w całym organizmie: lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), czasami nazywane “złym” cholesterolem, i lipoproteiny o dużejRead More →

Udar mózgu, a dieta. Na co zwrócić uwagę?

Udar mózgu jest klinicznie zdefiniowanym zespołem ostrego, ogniskowego deficytu neurologicznego przypisywanego uszkodzeniu naczyniowemu (zawał, krwotok) ośrodkowego układu nerwowego. Udar mózgu jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów i niepełnosprawności na świecie. Udar mózgu nie jest pojedynczą chorobą, ale może być spowodowany przez wiele czynników ryzyka, procesów i mechanizmów chorobowych. Nadciśnienie tętnicze jest najważniejszymRead More →

Czym są trójglicerydy ?

Podwyższony poziom cholesterolu LDL w surowicy jest dobrze znanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD), ale rola podwyższonego poziomu trójglicerydów jest dyskutowana. Kontrowersje dotyczące hipertriglicerydemii jako niezależnego czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych pojawiły się częściowo dlatego, że podwyższony poziom trójglicerydów jest często składnikiem miażdżycowej dyslipidemii – wiąże się z obniżonym poziomem cholesteroluRead More →

Witaminy

Witaminy są organicznymi związkami chemicznymi, niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnią one kluczowe role w metabolizmie, regulacji procesów fizjologicznych oraz utrzymaniu zdrowia. Człowiek nie jest w stanie syntetyzować większości witamin, dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Ich niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, natomiast nadmiar niektórych z nichRead More →

Witamina C

Witamina C – kluczowy składnik zdrowia Wprowadzenie Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest jednym z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Pełni ona wiele istotnych ról, w tym udział w syntezie kolagenu, wspomaganie układu odpornościowego oraz działanie jako silny antyoksydant. Ponieważ organizm ludzki nie jestRead More →

Hemochromatoza

Hemochromatoza – nadmiar żelaza w organizmie Wprowadzenie Hemochromatoza to choroba metaboliczna charakteryzująca się nadmiernym wchłanianiem i gromadzeniem żelaza w organizmie. Nadmiar tego pierwiastka prowadzi do uszkodzenia narządów, zwłaszcza wątroby, serca i trzustki. Hemochromatoza może występować w formie pierwotnej (dziedzicznej) lub wtórnej, związanej z innymi schorzeniami, takimi jak przewlekłe choroby wątrobyRead More →

Ferrytyna – kluczowy marker gospodarki żelazem w organizmie

Ferrytyna – Kluczowy Marker Gospodarki Żelazem w Organizmie   Ferrytyna to białko magazynujące żelazo w organizmie, pełniące kluczową rolę w jego metabolizmie. Jest istotnym markerem diagnostycznym używanym do oceny zapasów żelaza, a jej nieprawidłowy poziom może wskazywać na różne schorzenia, takie jak anemia, choroby zapalne, a nawet nowotwory. W niniejszymRead More →

Tłuszcz jest zdrowy !

Zdrowe kwasy tłuszczowe – klucz do optymalnego zdrowia   Kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem diety człowieka i pełnią kluczowe funkcje w organizmie. Zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy omega-3, omega-6 i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), odgrywają istotną rolę w regulacji procesów metabolicznych, zdrowiu układu sercowo-naczyniowego oraz funkcjonowaniu mózgu. W tymRead More →

Ćwicz kobieto !

Znaczenie aktywności fizycznej dla kobiet – rola treningu siłowego Aktywność fizyczna odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kobiet na każdym etapie życia. W szczególności trening siłowy (oporowy) przynosi szereg naukowo potwierdzonych korzyści, choć przez lata bywał niedoceniany w kobiecym treningu. Regularne ćwiczenia, zwłaszcza z obciążeniem, wpływają pozytywnie na gospodarkę hormonalną, zdrowieRead More →

Jak ważne jest żywienie w ciąży ?

Wpływ żywienia w czasie ciąży na rozwój płodu Wprowadzenie Stan odżywienia kobiety przed ciążą i w jej trakcie odgrywa kluczową rolę w wzroście i rozwoju płodu. Ciąża wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię oraz niektóre składniki odżywcze, co wynika z rozwoju nowych tkanek (płód, łożysko) i adaptacji organizmu matki. NieRead More →

Choroba niedokrwienna serca – rola diety w zapobieganiu i leczeniu

Choroba niedokrwienna serca – rola diety w zapobieganiu i leczeniu Choroba niedokrwienna serca, znana też jako choroba wieńcowa, to schorzenie polegające na niedokrwieniu mięśnia sercowego wskutek zwężenia tętnic wieńcowych przez blaszki miażdżycowe. Blaszki te zbudowane są m.in. z cholesterolu odkładającego się w ścianach naczyń, co stopniowo je usztywnia i zwęża.Read More →

Masło czy margaryna? Wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe

Wprowadzenie Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczyną zgonów na świecie, a dieta jest jednym z kluczowych czynników modyfikowalnych w ich prewencji. W szczególności spożycie różnego rodzaju tłuszczów — zarówno nasyconych, jak i nienasyconych — odgrywa istotną rolę w kształtowaniu profilu lipidowego oraz ryzyka miażdżycy. Masło, jako produkt naturalny, jest bogate wRead More →

Refluks żołądkowo-przełykowy. Praktyczny poradnik dla Ciebie !

Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym (GERD) – kompletny przewodnik dla pacjentów Refluks żołądkowo-przełykowy, nazywany też chorobą refluksową przełyku (ang. GERD), to częsta dolegliwość układu pokarmowego. Jeśli zdarza Ci się odczuwać nieprzyjemne pieczenie w przełyku (zgagę) czy kwaśny posmak w ustach po posiłku, nie jesteś sam – z tym problemem boryka sięRead More →

Choroba Leśniowskiego-Crohna. Możliwości leczenia dietą.

Możliwości leczenia i łagodzenia objawów choroby Leśniowskiego-Crohna dietą Wprowadzenie do choroby Leśniowskiego-Crohna Choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) jest przewlekłym schorzeniem zapalnym jelit, zaliczanym do nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego. W przebiegu Crohna dochodzi do odcinkowego stanu zapalnego, który może obejmować dowolny odcinek przewodu pokarmowego – od jamy ustnej po odbyt. Typowe objawy toRead More →

Bezpieczne odwodnienie przed zawodami kulturystycznymi

Bezpieczne odwodnienie przed zawodami kulturystycznymi Dla kulturystów celem tzw. peak week jest maksymalizacja glikogenu mięśniowego i redukcja wody podskórnej celem uzyskania pełnej i „suchej” sylwetki. Typowe strategie przed zawodami obejmują manipulacje makroskładnikami, wodą i elektrolitami tak, by jednocześnie zwiększyć „pełnię” mięśni (wypełnienie glikogenem) i zmniejszyć zatrzymaną wodę pod skórą. PoniżejRead More →

Dieta w chorobie nowotworowej – kluczowy element leczenia

Dieta w chorobie nowotworowej – kluczowy element leczenia Wprowadzenie Leczenie onkologiczne kojarzy się przede wszystkim z takimi metodami jak chirurgia, chemioterapia czy radioterapia. Niewielu pacjentów zdaje sobie sprawę, że stan odżywienia jest równie istotnym czynnikiem wpływającym na przebieg terapii i rokowanie. Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa ogromną rolę – właściweRead More →

Wakacje a dieta redukcyjna – jak nie zaprzepaścić efektów i nadal cieszyć się urlopem?

Wakacje a dieta redukcyjna – jak nie zaprzepaścić efektów i nadal cieszyć się urlopem Wprowadzenie: Wakacyjny wyjazd to czas relaksu i przyjemności, ale dla osób będących na diecie redukcyjnej bywa też źródłem obaw. Czy da się pogodzić odpoczynek z troską o linię? Dobra wiadomość jest taka, że odchudzanie i wakacjeRead More →

Polityka prywatności Designed using Magazine Hoot. Powered by WordPress.